Zelfvertrouwen vergroten

zelfvertrouwen vergroten7 tips voor een gezond zelfvertrouwen

Mensen met een gezond zelfvertrouwen zijn aantrekkelijk. Ze maken een zelfverzekerde indruk en treden ontspannen op. Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten? Bij vrouwen is vastgesteld dat niet zo zeer hun uiterlijk bepalend is voor hun aantrekkelijkheid, maar veel meer een zelfbewuste uitstraling en een innerlijke tevredenheid. En wat mij betreft, geldt dit ook voor mannen.

Aan de basis van een gezond zelfvertrouwen ligt een goed gevoel van eigenwaarde. Als je diep in jezelf denkt dat je niet bijzonder bent of dat je niets waard bent, dan wordt het lastig een gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Jouw zelfvertrouwen zal dan niet stabiel zijn, maar blijft afhankelijk van je prestaties of de waardering van anderen. Je hebt dan het gevoel dat je jezelf steeds weer moet bewijzen en je bent teleurgesteld als je de verwachte waardering niet ontvangt.

 

Een gezond zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigenwaarde is essentieel om positief in het leven te kunnen staan.

 

7 tips zelfvertrouwen vergroten

 1. Je hoeft niet perfect te zijn
  Je hoeft echt niet perfect te zijn om een gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je hoeft jezelf niet kleiner of groter te maken dan dat je bent. Niemand is perfect en je hoeft dus ook geen perfectie na te streven. Perfectionisme zorgt juist voor onbalans omdat je diep van binnen weet dat je niet perfect bent.
 2.  

 3. Accepteer jezelf met je tekortkomingen
  Ieder mens heeft sterke en minder sterke kanten. Als je ervan overtuigt bent dat je goed bent zoals je bent, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf verder ontwikkelen. Een mooie affirmatie is bijvoorbeeld: “Ik accepteer mezelf met al mijn tekortkomingen en ik wil me verder ontwikkelen”.
 4.  

 5. Waardeer je sterke kanten
  Nu dat je je mindere eigenschappen kunt accepteren, is het belangrijk om ook je  sterke eigenschappen te kennen. Het is trouwens beter om op je sterke kanten te focussen en deze te benutten dan te proberen je zwakke eigenschappen te verbeteren. Maak een lijst met 10 punten die je leuk aan jezelf vindt.
 6.  

 7. Oefen jezelf in dankbaarheid
  Maak een lijst van 10 ervaringen en dingen waar je dankbaar en misschien zelfs trots op bent. Wat heb je allemaal bereikt? Welke diploma’s heb je gehaald? Welke moeilijkheden heb je overwonnen? Voor welke personen in je leven ben je dankbaar? Lees deze lijst regelmatig door en maak contact met het positieve gevoel van dankbaarheid.
 8.  

 9. Wees de beste vriend van jezelf
  Heb je de neiging om heel kritisch te zijn tegenover jezelf (en anderen)? Wees mild tegenover jezelf en stop met jezelf te veroordelen. Benader jezelf als een goede vriend. Je kunt dit oefenen door ’s ochtends in de spiegel te kijken en naar jezelf te glimlachen met de volgende woorden: ”Hallo lieve (je naam), ik wens je het beste voor vandaag”.
 10.  

 11. Stop met jezelf te vergelijken
  Door jezelf te vergelijken met anderen en jaloers te loeren naar hun mooie uiterlijk, hun hoge inkomen, hun grote populariteit, doe je jezelf geen plezier. Je voelt je slecht, klein en benadeeld en je ondermijnt je gevoel van eigenwaarde. Hoe je concrete levenssituatie er ook uitziet, je eigenwaarde blijft daardoor uiteindelijk onberoerd. Houd de focus bij jezelf, bij jouw eigen gevoel. Wat voelt goed voor jou?
 12.  

 13. Werk aan je doelstellingen
  Mensen die weten wat ze willen hebben meer zelfvertrouwen. Ze weten immers wat belangrijk voor ze is en waar ze naartoe willen in hun leven. Het gaat niet zo zeer om het bereiken van al deze doelen, maar meer om een richting aan te geven en zingeving. Zolang je bezig bent met je doelstellingen te behalen, blijf je bovendien in beweging en in ontwikkeling. Door telkens weer nieuwe dingen uit te proberen zal je persoonlijk groeien.

 

Wil je werken aan je zelfvertrouwen? Vraag dan een gratis gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken: gratis kennismakingsgesprek

 

Share

1 Reactie op Zelfvertrouwen vergroten

 1. Pingback: Assertiviteit en eigenwaarde - Gelukscoach Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.