Vakantiegeluk

7 Tips voor een fijne vakantie

Een lekkere vakantie begint met een goede voorbereiding. Neem voor alles rustig de tijd, zo voorkom je vakantiestress. En als je op vakantie bent, kun je dan echt afschakelen en genieten? Plan vooral niet alles helemaal vol maar geef jezelf ook voldoende tijd om niets te doen.

‘Less is more’ – juist op vakantie.


 

1. Ga uitgerust op vakantie
Neem voldoende tijd om je vakantie voor te bereiden en niet helemaal gestrest te vertrekken. Als je gestrest op reis gaat kunnen de irritaties snel oplopen.

 

2. Doe als of je eerder weggaat. Ontspannen vóór vertrek vermindert de kans dat je ziek wordt zodra je rust neemt – een treurig bijeffect van stress. Doe alsof je twee dagen voor de laatste werkdag al weg bent, zodat je de laatste dagen hebt voor opruimen en afronden. Nog beter: neem die laatste dag echt vrij.

 

3. Maak geen nachtwerk van het inpakken. Veel vertrekstress gaat over de zorg of alles wel in die koffer zit. Maar alles bij je hebben is niet wezenlijk belangrijk. Een extra shirtje of een tube tandpasta zijn in ieder stoffig dorpswinkeltje te krijgen. Wél belangrijk: zijn alle paspoorten nog geldig? Hebt u belangrijke medicijnen ingepakt? Download een inpaklijst van Internet. Zo ben je zeker dat je geen belangrijke dingen vergeet.

 

4. Plan niet elke dag van je vakantie helemaal vol. Laat ruimte voor nietsdoen en rust. In het begin is dat misschien onwennig. Maar laat je niet gek maken…. Probeer het vol te houden en vul je onrust niet gelijk weer op met actie. Na een tijdje wennen kom je steeds meer in het hier en nu en dan kun je pas echt genieten van je vakantie.

 

5. Doe tijdens je vakantie wat je echt wilt. Voel je vrij tijd voor jezelf te nemen en gun dat ook anderen. Je hoeft tenslotte niet altijd alles samen te doen en s’avonds heb je dan iets te vertellen over je avontuur.

 

6. Geniet van eenvoud en de natuur

Ik persoonlijk ben echt een fan van kamperen. De hele dag buiten zijn in de natuur en de civilisatie tenminste een stukje achter me laten. Door de eenvoud van het leven in de natuur kan ik makkelijk ontspannen en pak ik op natuurlijke wijze een relaxter leef ritme op.

 

7. Rustgevend effect van de natuur, meer groen!

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de rustgevende werking van de natuur bij stress en geestelijke vermoeidheid. “Natuur is mooi om te zien en makkelijk in je op te nemen. Het biedt tegenwicht aan de drukte, het geluid en de impulsen van de stad. Mensen ervaren een veilige natuurlijke omgeving als rustgevend. Dat zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk.’’

Uit onderzoek blijkt dat mensen door ‘groen’ ook socialer en milieuvriendelijker worden. ,,Ze stellen zich wat gemakkelijker open voor anderen. Dat gaat gepaard met geluksgevoelens. Natuur heeft bovendien ook fysiologische effecten: hartslag en ademhaling gaan omlaag.’’ (Gezondheid & Co)

 

Ik wens je een heel fijne vakantie toe!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.