Omgaan met emoties

emoties, leren omgaan met emoties

Alles draait om emotie

Wij zoeken geluk en willen pijnlijke emoties vermijden. Deze motivatie drijft al het menselijk gedrag. Emoties zijn onze drijfveren en spelen op elk gebied van het leven een belangrijke rol: in je werk, in je relatie, of je iets gaat kopen en of je iets goeds gaat doen of iets slechts.

 

Omdat we pijnlijke emoties willen vermijden, hebben we diverse strategieën ontwikkelt om met onaangename emoties zoals angst, zorgen, stress, irritatie, frustratie en jaloezie om te gaan:

 1. Afleiding
  Door eten, frustratie aankopen, gamen, andere verslaving
 2. Onderdrukken
  Je hebt je gevoelens zo ver weggestopt dat je ze niet meer voelt. Dit resulteert in spier spanning, emotionele onbalans en stress.
 3. Projecteren op anderen
  Je verwijt aan anderen dat je je slecht voelt
 4. Je laten overspoelen met emoties
  Je beleeft alles heel intens. Dat is op een bepaalde manier spannend en opwindend, maar je voelt je ook overgeleverd aan je emoties.

 

Hoe kun je op een andere, effectievere en gezondere manier omgaan met je emoties?

 1. Herkennen en bewust waarnemen van je emoties
  Door je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen kun je jezelf oefenen om je emoties waar te nemen, te herkennen en te omschrijven. Hoe voel ik me op dit moment?
 2. Voelen, maar niet helemaal induiken
  Neem je emotie bewust waar, maar duik er niet helemaal in. Je bent niet je emotie. Emotie is energie die tijdelijk door je heen stroomt. Wees ervan bewust en laat het los.
 3. Expressie
  Als het gepast is kun je je emotie met de betreffende persoon communiceren. Bijvoorbeeld: “Ik voel me door jouw opmerking gekwetst”. Of misschien ga je beter even stoom afblazen door te sporten of te gaan wandelen.
 4. Zelfreflectie en zelfcontrole
  Idealiter ben je bewust van je eigen emoties en stemmingen en de consequenties voor je eigen handelen. Je reageert niet impulsief maar je let er op dat je emoties op een gepaste en doelgerichte manier naar buiten komen. (Emotionele Intelligentie van Daniel Goleman)

 

Of zoals vele spirituele meesters en leraren het verwoorden: je bent niet je gedachten, niet je emoties en niet je lichaam. Jij bent alleen maar getuige (wittness) van wat er gebeurt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.