Gelukkig 2018

Same same but different

Wat zijn je verwachtingen voor het nieuwe jaar? Wil je met dezelfde worstelingen doorgaan of wil je je leven veranderen zo dat je gelukkiger kunt zijn? Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg… Wanneer je ontevreden bent met hoe het gaat, en je blijft alsmaar hetzelfde doen, dan maak je van jezelf vanzelf een slachtoffer van de situatie.  En als je nooit uit je comfortzone stapt, wordt het een stilstaande situatie. Hier wil ik verder op ingaan hoe je in beweging kunt komen. Ik heb het over motivatiestijlen.

Diegenen die zoals ik de 50 gepasseerd zijn, zullen steeds vaker met de vergankelijkheid van het leven geconfronteerd worden. Ik wil hier geen sombere stemming verspreiden, maar wel je bewustzijn aanspreken dat je tijd kostbaar is. Hoe wil je de komende jaren van je leven doorbrengen?

In principe zijn er maar 2 motivatiestijlen om je gedrag te veranderen: je wilt pijn vermijden of je wilt meer plezier. Het is echter bekend dat de motivatie om pijn te vermijden groter is dan de motivatie om meer plezier en geluk te beleven. Algemeen zegt men dat ca. 60% van de mensen de “away from” motivatie volgen, zij doen alles om pijn te vermijden. De motivatie “towards” (naar iets toe) – je doelen bereiken die succes of plezier brengen is in het algemeen kleiner.

Daarom moet je de pijn van je huidige situatie vergroten als je echt iets in je leven wilt veranderen. In de volgende oefening zijn deze 2 motivatiestijlen gecombineerd, zo dat je het beste resultaat kunt bereiken.

 

Stap 1

Teken een tijdlijn op een stuk papier met 3 tijdstippen: In het midden je huidige leeftijd, links ervan min 20 jaar, en rechts ervan plus 20 jaar. Je tijdslijn ziet er dan als volgt uit:

—- 30 ———————- 50 ——————- 70 —-

 

Stap 2

Als je terugkijkt op de afgelopen 20 jaar, zijn er dan ook dingen die je eigenlijk graag wilde doen maar niet durfde te doen omdat je bang was of omdat je dacht dat dat niet in je kunnen ligt? Als je jezelf laat tegenhouden is het nu misschien de tijd om daar verandering aan te brengen.

 

Stap 3

Stel je voor dat je 20 jaar ouder zou zijn dat je nu bent, misschien ben. Als je dan vanuit die leeftijd terug kijkt naar nu, hoe kijk je dan tegen je leven aan? Wat wil je over 20 jaar in iedere geval bereikt hebben? Ben je dan trots op jezelf wat je allemaal gedaan hebt of heb je dan vooral spijt van al die dingen die je niet gedaan hebt?

 

Stap 4

Maak een lijst van je wensen en doelen voor de komende 20 jaar en schrijf op waarom dit zo belangrijk is om te bereiken. Het ‘waarom’ doet meer voor je motivatie dan het doel zelf.

 

Ik wens je van harte een gelukkig 2018!

 

BewarenBewaren

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.