Moet ik wel gelukkig zijn?

geluk is een keuze5 misverstanden over geluk

Sommige mensen hebben een kritische houding tegenover geluk en doen alles rond happiness snel af als een hype. Vaak zitten achter deze kritische houding een aantal misverstanden over wat geluk is. Dat is jammer, want ik gun iedereen een gelukkig leven.

 

Daarom wil ik het hier hebben over de meest voorkomende misverstanden over geluk:

 

 1. Gelukkig zijn is positief denken
  Je kunt door positief denken alleen niet gelukkig worden. Als je alleen de affirmatie uitspreekt “ik ben gelukkig” en je dat niet voelt, werkt het niet. Je kunt beter werken aan een positief zelfbeeld en aan een positieve grondhouding tegenover het leven. Meestal speelt er een innerlijk conflict en kun je daarom niet gelukkig zijn. Misschien zit je in een negatieve gedachtespiraal en pieker je vaak? Dan kun je werken aan je (onbewuste) overtuigingen en aan je aangeleerde patronen.
 2.  


 3. Gelukkig zijn is een doel
  Gelukkig zijn is geen doel. Gelukkig zijn is een weg, een ontdekkingsreis. Gelukkig zijn is een ontwikkeling die je hele leven lang kan duren. Het is niet zo dat je er ineens bent. Je kunt je beter afvragen “hoe stond ik er 5 jaar geleden voor? Welke ontwikkeling heb ik sindsdien meegemaakt?” Zo kun je nagaan of je vooruitgang hebt geboekt. Zit je nu beter in je vel dan 5 jaar geleden? Als er geen vooruitgang in, dan kun je beter hulp inschakelen.
 4.  


 5. Geluk is afhankelijk van externe factoren
  Omgevingsfactoren bepalen voor slechts 10% jouw geluksbeleving. Geluk is ook niet afhankelijk van het bereiken van je doelen of van andere gebeurtenissen in je omgeving. Als je denkt dat je pas gelukkig kunt zijn als je een fijne relatie of je droombaan gevonden hebt, kun je teleurstelling verwachten. Je kunt geen voorwaarden aan geluk stellen. Wel is het hebben van doelen belangrijk voor het ervaren van zingeving en voldoening.
 6.  


 7. Je hoort gelukkig te zijn
  Tegenwoordig ontstaat al gauw de indruk dat je gelukkig hoort te zijn. Happiness is een hype geworden, een soort verplichting. Maar er zijn ook mensen die het helemaal niet zo belangrijk vinden om gelukkig te zijn. Mensen, die bijvoorbeeld heel ambitieus zijn en/of andere doelen nastreven. Gelukkig zijn is een keuze, het is aan jou. Wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?
 8.  


 9. Het leven moet alleen maar leuk zijn
  “Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd”, zo schrijft psychiater Dirk de Wachter. Ook als je gelukkig bent, kom je obstakels tegen en bestaat het leven niet alleen uit positieve emoties. Het leven is niet altijd gemakkelijk en de uitdaging is daarom ook te leren om met tegenslag om te kunnen gaan. Tegenslagen zijn leermomenten waardoor je kunt groeien en je persoonlijk kunt ontwikkelen.

 

Voor mij is geluk iets wat in jezelf sluimert maar vaak bedekt is door oude pijn en verdriet. Gelukkig zijn zonder redenen is een natuurlijke zijnstoestand. Echter betekent gelukkig zijn niet dat je de hele dag happy moet zijn. Diepgang en pijnlijke emoties horen net zo bij het leven. Door dankbaarheid te beoefenen kun je meer geluk ervaren.

 

Geluk is geen verplichting – geluk is een keuze. Waarvoor kies jij?

 

Wil jij jouw mening met ons delen? Voel je welkom om op deze blog te reageren.

 

 

Share

4 Reacties op Moet ik wel gelukkig zijn?

 1. Pingback: Misverstand nr. 5 - Gelukscoach Rotterdam

 2. anita schreef:

  Ik denk niet dat je geluk kunt kiezen, Ik heb het gevoel dat geluk je overkomt,  als ik of mijn familie iets meemaken waaruit iets positief ontstaat zeggen we vaak, "Goh wat hebben we weer geluk".  Het zijn ook vaak kleine momenten dat je dan geluk voelt, je voelt het eventjes, blijft niet lang aanwezig. En dat is dan juist het fijne ervan, het overspoeld je plotseling en het ebt weer langzaam weg.

  • Angela schreef:

   Hoi Anita,

   Bedankt voor jouw reactie. Je kunt er voor kiezen om vaker deze kleine geluksmomenten te ervaren. Door bijvoorbeeld vaker erbij stil te staan wat voor geluk je allemaal al hebt gehad. Dat noem je dankbaarheid en dan kun je dat mooie gevoel even weer voelen en ervan genieten. 

   • anita schreef:

    ja dat klopt precies, dat is idd dankbaarheid . Met het ouder worden ga je er ook steeds meer bij stil staan en probeer ik er meer van te genieten.  Jammer dat het wel eens ontglipt door het drukke leven dat we leiden.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.