Meditatie

meditatie3 redenen waarom meditatie je kan helpen gelukkiger te worden

Is het nu echt noodzakelijk te gaan mediteren? Dat zweverige gedoe… Als je gelukkiger wilt worden is meditatie één manier om bewuster te worden van je patronen (=overtuigingen en aangeleerd gedrag) die je belemmeren. De zoektocht naar geluk is niets anders dan een bewustwordingsproces, want het geluk sluimert immers in jezelf.

Het is een open deur: het geluk kun je alleen in jezelf vinden, maar dat maakt het niet per se makkelijker. Of zoals het de Franse dichter Nicolas Chamfort het mooi heeft verwoord: “Geluk is erg moeilijk om het in ons zelf te vinden, en onmogelijk om het ergens anders te vinden.”

 

Ook in de Positieve Psychologie heeft men vastgesteld dat maar 10% van ons geluk door omstandigheden wordt bepaald. 50% is aangeboren en 40% van de geluksbeleving wordt bepaald door ons gedrag. Er is dus echt iets aan te doen. Je kunt letterlijk leren gelukkiger te worden door je anders te gedragen, dat wil zeggen je aangeleerde patronen los te laten.

 

3 redenen hoe meditatie je gelukkiger kan maken

 

1. Stoppen met piekeren en malen

Door meditatie bereik je een onderbreking van je bekende gedachtepatronen zoals je innerlijke criticus en kun op een andere manier naar dingen kijken of oude programmeringen die je belemmeren geheel loslaten. Door je gebruikelijke manier van denken en malen voor een moment los te lagen schep je ruimte voor nieuwe inzichten en voor een positievere benadering van het leven.

 

2. Minder stress

Door meditatie ervaar je minder stress. Door eenvoudig de tijd te nemen om te mediteren heb je meer aandacht voor jezelf, kun je afstand creëren van de stressvolle situatie en beter relativeren. De fysieke stress reacties worden verminderd. Ook mindfulness is een manier van meditatie en wordt door de Positieve Psychologie aanbevolen bij stress en bij een negatieve gemoedstoestand.

 

3. Meer autonomie

Autonomie is een belangrijke factor voor geluk. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt voel je je zeker niet gelukkig. Meditatie is een goede ‘onderbreker’: even stoppen met je dagelijkse sleur, even stilstaan bij ‘wat ben ik eigenlijk aan het doen’ en ‘is dat wel wat ik wil doen’? Meditatie betekent de stilte opzoeken in jezelf en afstemmen op je eigen wijsheid, los van je patronen. Zo helpt meditatie je autonomie te versterken en authentieker te worden.

 

Welke meditatie past bij jou?

Omdat het niet voor iedereen zo makkelijk is om zo maar een uur stil te zitten, zijn er verschillende methodes bedacht om het makkelijker te maken om tot rust te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook ‘actieve meditaties’ waar je eerst een tijdje gaat bewegen en/of geluid kunt maken voordat je stil gaat zitten. Dat is vooral geschikt voor mensen met een westerse, drukke levensstijl.

 

De oefeningen en visualisaties uit de intuïtieve ontwikkeling zijn geleidde meditaties, ook bedoelt  om uit te breken uit de je comfortzone en je open te stellen voor nieuwe ervaringen.

Het doel van meditatie is in een tijdloze toestand van alleen maar zijn terecht te komen. In deze toestand voel je je verbonden met alles wat er is. Dit is een natuurlijke staat van zijn waar je het geluk ontmoet.

 

Cursus Energie & Meditatie voor beginners start 21 september. Meer informatie: cursus info

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.