Koester je sociale relaties

7 Tips voor goede relaties

De mens is een sociaal wezen en daarom zijn relaties belangrijk. Goede en liefdevolle sociale relaties maken je gelukkiger, dat is door verschillende onderzoeken duidelijk aangetoond. Wetenschappers van de Harvard University volgen sinds 75 jaar een groep mensen in de zogenoemde “Grant Study”, zie ook het bericht op msm.com. Verreweg de belangrijkste conclusie is dat goede relaties ons gelukkig en gezond houden en dat mensen met goede relaties langer leven.

 
Degenen die in ongelukkige relaties zaten waren ongezonder, ontevredener en hadden vaker pijn. Het was de eerste en grootste studie waarin werd ontdekt hoe groot het belang is van fijne, liefdevolle relaties.
 
Hoe kun je in je relaties investeren? Sonja Lyumbomirsky verwijst hier naar een relatietherapeut, John Gottman. Uit zijn observaties trekt hij de conclusie dat de volgende tips kunnen helpen je relaties op lange termijn goed te versterken:

   

 1. Maak regelmatig tijd vrij voor elkaar. Het geheim van een goede relatie is dat de partners heel veel met elkaar praten. Trek dus wekelijks extra tijd voor elkaar uit om te praten en je waardering te uiten. Druk je bewondering, waardering en genegenheid voor elkaar uit. Laat het weten en merken dat je om elkaar geeft.
 2.  

 3. Deel mee in elkaars geluk. Geniet van de meevallers en successen van je vrienden, familieleden en partners. Het feit dat een vriend of partner je goede nieuws waardeert en bevestigt, betekent niet alleen dat hij blij voor je is, maar ook dat hij respect heeft voor je dromen en jullie relatie hoogacht.
 4.  

 5. Deel je innerlijk. Wissel uit wat je doelen en idealen zijn en wat je van belangrijke dingen in het leven vindt. De basis van een relatie wordt gevormd door gezamenlijke rituelen, dromen en doelen. Zo voel je je verbonden en kun je samen groeien.
 6.  

 7. Beheers conflicten. Doe een poging om het goed te maken, toon je genegenheid en gebruik humor (geen sarcasme). Leer op een constructieve manier ruzie te maken.
 8.  

 9. Communiceer open en eerlijk. Door open en eerlijk te zijn en ook door te kunnen luisteren naar de problemen van je vrienden, creëer je een intieme vriendschapsrelatie. Deel je innerlijke gedachten en gevoelens, maar geef geen ongevraagd advies.
 10.  

 11. Wees hulpvaardig en loyaal en kom voor je vrienden op, ook als ze er niet bij zijn. Bewaar geheimen en wees ook respectvol naar de vrienden van je vrienden. Zoals eerder al gezegd, voelen we ons vaak bedreigd door de triomfen van onze vrienden. Probeer niet afgunstig te zijn, maar geniet mee van hun overwinningsroes. Beantwoord attenties van je vrienden.
 12.  

 13. Omarm elkaar! Door regelmatig elkaar te omarmen voel je je verbonden en gesteund. Omarmen (niet-seksueel getint) is een uitstekende manier om intimiteit en amicale gevoelens te vergroten. Onderzoek wijst uit dat je van “huggen” gelukkiger wordt.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.