Geluk is …

Wat is geluk?Wat is geluk?

Als gelukscoach krijg ik uiteraard vaak de vraag "wat is geluk"? Maar hoe kun je het vinden als je niet weet wat je zoekt? Dat is het dilemma van de zoektocht naar geluk. En inderdaad, het antwoord is niet zo makkelijk, niet voor niets was en is geluk vaak het onderwerp van filosofische afhandelingen. 

 

Aristoteles noemt geluk het hoogste doel van het leven. Hij zei: Wanneer we iemand blijven vragen waarom hij een bepaalde handeling doet, zal hij uiteindelijk antwoorden: omdat me dat gelukkig maakt.

Dat de definitie van geluk niet zo makkelijk is omdat het een containerbegrip is.  Geluk kan verschillende dingen betekenen:

 1. geluk is een emotie, dus per definitie van tijdelijke aard;
 2. geluk is een “zijnstoestand”, je voelt je gewoon gelukkig zonder redenen;
 3. geluk is tevredenheid met het leven in het geheel, is meer mentaal.
 4. Geluk is heel erg subjectief, voor iedereen kan geluk er anders uitzien en wat geluk voor iemand betekent verandert in de loop der tijd.

 

Geluk wordt door wetenschappers bij onderzoeken naar geluk beschouwd als een “constante toestand van overwegende tevredenheid met het leven in zijn geheel” (Ruut Veenhoven). Hoe tevredener je bent, hoe gelukkiger ben je. De Nederlanders staan op plaats 4 van de meest gelukkigste landen van de wereld en geven gemiddeld een 7,5 aan hun geluk, zie World Happiness Report van de VN, 2013. Welke cijfer voor geluk tussen 1 en 10 geef jij aan je leven in zijn geheel?

 

Geluk is vaak een combinatie van verschillende positieve emoties, zoals vreugde, dankbaarheid, ontspannenheid, vrolijkheid en voldoening. Vooral de laatste is bijzonder belangrijk als je duurzaam gelukkig wilt zijn. Zonder voldoening is dat eigenlijk niet mogelijk, want dan blijf je hangen in kortstondig geluk wat steeds weer opnieuw gevoed moet worden. Voor Martin Seligman, de grondlegger van de Positieve Psychologie, bestaat een gelukkig leven uit 3 elementen: geluksmomenten, doelstelling en zingeving. En zo gezien is geluk ook een vaardigheid die je kunt leren. Daar is de afgelopen jaren in de Positieve Psychologie veel onderzoek naar gedaan. Het kunnen genieten, het stellen van levensdoelen en betekenis geven aan je leven zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

 

Gelukstip: Schrijf op wat geluk voor jou betekent. Misschien kom je er dan achter dat je het al hebt!

Afsluitend wil ik nog mijn eigen definitie voor geluk geven, zo als ik het op dit moment voel: Voor mij is geluk een gevoel van grote dankbaarheid en vrijheid dat ik mijn leven mag creëren zo dat ik de beste versie van mezelf kan zijn. Ik ervaar dit als een levenslang leerproces in persoonlijke groei en bewustzijn. Voldoening ervaar ik als ik dit proces mag delen. 

Share

10 Reacties op Geluk is …

 1. Ita Ganzevles schreef:

  Geluk is (h)erkennen dat we in dualiteit leven en dat we niet spastisch naar geluk hoeven te streven maar zien dat eb en vloed, dag en nacht, licht en donker, leven en dood een relatie met elkaar hebben en bij elkaar horen. Wees dus niet teveel geobsedeerd om gelukkig te zijn / worden dan geniet je van de afwisseling die het leven je elke dag weer biedt…Kun je in je verdriet duiken zonder oordeel dan dient geluk zich vanzelf aan…hoe dieper je in jezelf durft te duiken hoe dichter je bij de bron komt waar het geluk voor het oprapen ligt…!

 2. Rob schreef:

  Als ik even alles vergeet en geniet van wat er is komt al snel het gevoel van geluk. Maar is dat niet het zelfde als mijn hoofd in het zand steken? Als gedachten terugkomen komen ook weer de problemen, de issues, de uitdagingen en dan verdwijnt dat gevoel van geluk.

  Maar hé is dat niet wat het is: problemen, issues, uitdagingen zijn er continue of komen steeds weer. Het is iets waarvan ik me bewust ben, maar hoop dat ze verdwijnen voordat ik er aan begin.

  Maar de short cut is: doe ze zo snel mogelijk aanpakken en oplossen. Dan zijn ze weg en als ik weer even alles vergeet kan ik me echt gelukkig voelen… tot het volgende probleem, issue of uitdaging.

  Je kan er maar beter direct werk van maken om ze te overwinnen, want zelden verdwijnen ze voordat je eraan begint. En als je er aan begint des te sneller kan ik me weer gelukkig voelen (voor dat moment).

 3. Monique schreef:

  Geluk is voor mij dat mijn partner zich innerlijk in en rondom zijn aura goed voelt en weer enigszins qua ziekte in goede balans kan komen. Geluk in de liefde als hij zich goed voelt, voelt dat voor mij ook goed wat ons samen na een moeizame tijd en strijd weer wat in balans kan trekken en enigszins gezien de omstandigheden samen door kunnen gaan.

 4. Petra schreef:

  Geluk is als je je vanbinnen gelukkig voelt, geluk met kleine dingen rondom u,geluk is gelukkig zijn met wat je hebt. Geluk is iets dat je zelf maakt door anderen te helpen, intens geluk voelen door iets klein dat gebeurd

 5. Jose schreef:

  Gelukkig ben je als je gezond bent en veel liefde geeft en krijgt dan ben je het gelukkigste mens op aarde

 6. Carin schreef:

  Geluk is een gevoel
  Wandelen zonder doel
  Jouw hand in die van mij
  Zonder reden heel erg blij
  Genieten van kleine dingen
  Lekker dansen en zingen
  Ondanks verdriet en pijn
  Tevreden kunnen zijn
  Geen gepieker geen gedoe
  Goed zijn zoals ik ben en met wat ik doe

 7. Sabine schreef:

  Geluk is zijn waar je bent en de flow voelen dat alles om je heen goed en fijn is al is het maar een klein moment, even geen zorgen ervaren

 8. Marlène schreef:

  je hebt het wel zo vaak over geluk, maar ik vind het ook moeilijk om in woorden te vatten wat het nu precies is. Ik voel me happy als alles even “klopt”, alles op een positieve manier op zijn plek valt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.