Voel je je onzeker?

onzekerheid overwinnen

Onzekerheid overwinnen – 4 tips

Onzekerheid overwinnen, hoe doe je dat? Heb je twijfels over jezelf en durf je vaak je mening niet te uiten omdat je bang bent niet leuk gevonden te worden?

 

Onzekerheid is een teken van een tekort aan zelfvertrouwen en een lage eigenwaarde. Omdat je bang bent dat anderen je niet leuk vinden, blijf je liever op de achtergrond wat je onzekerheid echter nog verergerd. Mensen nemen je niet waar en jouw angst wordt bevestigd: zie je wel, mensen vinden mij niet leuk, want ze negeren mij. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen.

De oorzaak van onzekerheid

De oorzaak van een tekort aan zelfvertrouwen ligt in een negatief zelfbeeld gekoppeld aan negatieve overtuigingen, bijvoorbeeld “ik ben niet interessant” of “ik doe er niet toe”. Jouw negatieve overtuigingen monden uit in een vicieuze cirkel van zelf ontmoedigende gedachten: omdat ik bang ben niet interessant gevonden en afgewezen te worden zeg ik niets. Omdat ik niets zeg word ik niet waargenomen. Omdat ik niet waargenomen word, voel ik me afgewezen… en op die manier wordt jouw negatieve overtuiging steeds bevestigd.

 

Hoe kun je jouw onzekerheid overwinnen?

Lees hier 4 essentiële tips:

 

1. Accepteer het gevoel van onzekerheid.

Dit is de eerste stap om uit de negatieve gedachtespiraal uit te breken en je onzekerheid te overwinnen. Het voelt eerst niet echt prettig, maar als je jezelf blijft veroordelen voor je gevoel van onzekerheid kun je er niet vanaf komen en blijf je in de vicieuze cirkel van zelfafwijzing.

 

2. Houd van jezelf zoals je bent

Je hoeft niet perfect te zijn om van jezelf te kunnen houden. Sterker nog, niemand is perfect. Stel de hoge verwachtingen aan jezelf bij en accepteer jezelf met je sterke kanten en met je tekortkomingen.

 

3. Kwetsbaarheid is je kracht

Durf jezelf kwetsbaar op te stellen door niet perfect te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “ik voel me hierover onzeker” of “ik weet het even niet”. Vaak denken en verwachten wij dat we op alles een antwoord moeten hebben, maar die verwachting is volledig onrealistisch.

 

4. Ken jezelf

Ken je sterke en je zwakke eigenschappen en weet wat je wilt. Wat zijn jouw wensen en doelen? Wat is echt belangrijk voor je? Dit te weten is een boost voor je zelfvertrouwen. Wat maakt voor jou het leven de moeite waard?

 

Wil je meer tips lezen over “Je zelfvertrouwen vergroten”, klik dan hier: 10 tips voor een gezond zelfvertrouwen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *