Geld en geluk

geld en geluk

Maakt geld gelukkig?

Op 9 december 2016 verscheen een artikel in het AD over het onderzoek van de postcode loterij bij ruim 1.800 geluksvogels. Maar liefst 70% van de winnaars zei niet gelukkiger geworden te zijn door de winst. De conclusie: geld maakt niet gelukkig. En tot een zekere hoogte is deze stelling ook waar. Hoe zit het nou met geld en geluk? Na het winnen van de loterij ga je door een fase van euforie en geluk. Maar na ca. 1 tot 2 jaar zak je weer terug op je oude geluksniveau.

 

Hetzelfde geldt trouwens ook voor de andere kant: na een ongeluk of ziekte kunnen mensen ook weer terug komen op hun oude geluksniveau van voor het ongeluk. Je hebt dus ‘uitschieters’ beide kanten op, maar uiteindelijk gaat het erom je geluksbeleving te trainen om – onafhankelijk van gebeurtenissen van buitenaf – op lange termijn je geluksniveau te verhogen en gelukkiger te worden.
 
Geld op zich of bezittingen maken niet gelukkig. Een nieuwe aankoop vervaagt gauw en je bent er snel aan toe om weer iets nieuws te kopen.

 
Geld en geluk

Er is al sinds jaren een discussie gaande of geld nu wel gelukkig maakt of niet. En het antwoord is: Tot een zekere hoogte maakt geld wel gelukkig. Als je namelijk niet veel geld hebt, dan word je gelukkiger door meer geld te verdienen of te bezitten. Maar als je boven de 65.000 euro jaarlijks verdient maakt (meer) geld niet meer gelukkiger. Het gaat hier om een analyse van meer dan 450.000 reacties uit een dagelijkse peiling onder 1000 Amerikanen. Het gaat dus in eerste instantie om het bereiken van een bepaalde levensstandaard, en als je die hebt bereikt is geld niet meer zo belangrijk. Het gaat hierbij om de levensstandaard van je eigen land. In armere landen, waar de levensstandaard lager is, zal de geldbehoefte dus ook lager zijn.

 
Uit recent onderzoek blijkt echter ook dat geld wel degelijk gelukkig kan maken, maar het gelukseffect is afhankelijk van de manier hoe je je geld spendeert.
 
Gelukstip: Geld en geluk
 

1. Koop geen bezittingen maar beleving

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat beleving en niet zozeer bezit, bijdraagt aan het geluksgevoel (Van Boven 2003). Bij een beleving bestaat de kans dat deze gedeeld wordt. De binding door de positieve emoties versterkt de band tussen de aanwezigen. Je bent de som van je belevingen en niet van je bezittingen.

 

2. Koop veel kleine belevingen

Veel zaken waar je plezier aan kunt beleven kosten nauwelijks tot geen geld, maar als je er geld aan uit kunt geven, doe dat dan aan veel kleine dingen. Een interessant onderzoek laat namelijk zien, dat zij die zich regelmatig trakteerden op kleine zaken als een picknick, begeerde DVD’s of zo nu een dan een bijzondere koffie, tevredener waren met hun leven. Het is de cumulatie van kleine beetjes positieve emoties, die leidt tot meer geluk en niet zozeer die ene klapper.

 

3. Doe iets samen of geef geld aan iemand anders

De regel van kleine beetjes lijkt nog versterkt te kunnen worden door het doel. Als men het geld uitgeeft aan zichzelf, dan leidt dat zeker tot een positieve emotie. Geld uitgeven aan een ander, blijkt voor velen het geluksgevoel nog verder op te stuwen (Aknin LB 2012).

Bron: chivo.nl en ivpp.nl

 

Video Money and Happiness:


 
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *